Agenda: Een rit boeken

Uit WinTax Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

In deze handleiding zullen we de invoer van ritten doornemen.

Algemene inleiding

Om een nieuwe rit te boeken, opent u in eerste instantie het klantenbestand. U zoekt de juiste klant op door de naam van de klant in te typen of door de toets F11 in te drukken. U kunt vanuit dit venster een klant opzoeken door de gegevens in te voeren waarop u wilt zoeken.

Wanneer u de juiste klant hebt gevonden en geselecteerd, drukt u op F4. Er opent een venster, waarin de adressen staan die de klant reeds heeft aangedaan. Hiermee kunt u een bestemmingsadres selecteren, waarmee u alleen nog datum en tijd hoeft in te voeren.

Adres uit lijst

Nadat u het bestemmingsadres of '(Handmatig invoeren)' hebt gekozen, opent het ritvenster.

Voer de ophaaltijd van de rit in, en druk op tab. Voer vervolgens de ophaaldatum van de rit in, en druk op tab. Het ophaaladres van de rit is (indien beschikbaar) reeds ingevoerd, op basis van de klantgegevens. Indien u het bestemmingsadres in het vorige venster hebt gekozen, hoeft u deze niet in te voeren. Indien u voor '(Handmatig invoeren)' hebt gekozen, kunt u het bestemmingsadres invoeren.

Ook kan het zijn dat u bijvoorbeeld het adres niet kunt vinden of dat het adres mogelijk niet klopt. In dat geval zijn er twee mogelijkheden om deze straten en of plaatsen te zoeken.

Als u in het "van" of "naar" adres gaat staan met de cursor dan zult u zien dan een ballonnetje oplicht met hierin de suggestie voor het zoeken dmv F11 of F12.

Schermafbeelding 2016-03-14 om 19.51.18.png

Schermafbeelding 2016-03-14 om 19.57.26.png

Zoeken naar adressen F11

F11 - Met het zoeken via F11 kunt u op 3 verschillende manieren het adres erbij zoeken:

  1. De eerste optie is via het invoeren van een postcode. In het eerste venster voert u de 4 cijfers van de postcode in, het tweede venstertje vult u met de letters van de postcode. Als u vervolgens met de tab toets verder gaat zult u zien dat als de postcode gevonden kan worden in de database van WinTax hier een adres aan koppelt. Vervolgens kunt u dit adres gebruiken door beneden in het venster op "ok" te klikken. U zult ook zien dat als u die keuze gebruikt dat de betreffende button voor de postcode gevuld is.
  2. De tweede mogelijkheid is om te zoeken op basis van plaats en straat. Als u een plaats invoer zullen er suggestie's komen waar u uit kunt kiezen. Als u plaats geselecteerd hebt, dan zult u ook een straat kunnen zoeken welke in die betreffende plaats is, ook daar geldt dat de suggestie's gegeven worden. Ook bij deze zoek optie geldt, u zoekt in de plaatsen en straten database van WinTax.
  3. De derde en laatste mogelijkheid voor het zoeken is een redelijk uitgebreide zoek actie. Bij land ( standaard staat hier Automatisch geselecteerd ) kunt u een keuze maken uit een land. Vervolgens kunt u eronder een straat, een postcode en een plaats invoeren. Als u de juiste zoek opdracht heeft ingegeven kunt u op het uitroepteken drukken. WinTax zal dan zoeken naar de straat en plaats welke u heeft ingevoerd. Deze functie is voornamelijk bedoeld om plaatsen en straten in het buitenland te zoeken. als u niet in het bezit bent van een BeNeLuDu straten bestand, beschikt u alleen over de plaatsen en straten in Nederland. Met deze zoek functie kunt u toch een adres in het buitenland zoeken en er een Hemelsbreed kilometer berekening bij maken ( let op de kilometer zijn hemelsbreed en dus niet over de weg ). De gegevens die u hier zoekt en die niet voor komen in de database komen uit Google Maps.

Voorbeeld van een zoek opdracht naar een straat in België:

Schermafbeelding 2016-03-14 om 20.18.28.png

Voorbeeld van een berekening volgens hemelsbreed berekening.

Schermafbeelding 2016-03-14 om 20.16.59.png

Zoeken adressen F12

F12 - Het zoeken met F12 is fonetisch zoeken. Dus alle adressen die lijken op het adres welk u heeft ingegeven worden getoond. Stel u wordt gebeld door een klant en die wil opgehaald worden op de Aletta Jacobsstraat in Alkmaar, maar deze klant geeft alleen maar aan dat hij op de Jacobsstraat in Alkmaar gehaald wil worden, dan zult u zien dat het adres niet tevoorschijn komt, zoekt u met F12 dan zal wel zoekopdracht slagen.

Schermafbeelding 2016-03-14 om 20.29.19.png

Voer vervolgens de meldtijd (= aankomsttijd op bestemming) in. Voer de passagiersnaam in in het veld passagiers en voer vervolgens het aantal passagiers in, in het veld dat na het # staat, dat staat rechts van het veld passagiers. Voer in het veld contactgegevens in voor de desbetreffende rit. Dit kan een telefoonnummer, een e-mailadres of gewone tekst zijn. Eventuele extra informatie met betrekking tot de rit, kunt ingeven in het veld Extra.

Met deze basisgegevens kunt u een rit boeken welke uitgevoerd kan worden. Gedetailleerde informatie over het ritvenster, vindt u in de handleiding voor het ritmeester.

Foutmeldingen

Tijdens het aanmaken, boeken, bevestigen of sturen van een rit zou u tegen een foutmelding kunnen aanlopen. U treft in onderstaand overzicht een lijst met foutmeldingen, en ook de oplossingen om het probleem op te lossen.

Ongeldig contact
Als u een melding "Ongeldig contact" krijgt betekend dit dat u het vinkje Bellijst heeft aangevinkt staan, maar er is geen telefoonnummer in het veld contact gevuld. U kunt dit oplossen door het vinkje Bellijst uit te vinken, of bij het veld contact een telefoonnummer plaatsen. Hierna zou de melding niet meer moeten verschijnen.