Agenda: Onderhoud/Speciale tips

Uit WinTax Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Met een speciale tip is het mogelijk extra attentie aan een actie die u wilt doen in WinTax te geven. Zo is het mogelijk een melding te genereren voor een klant, chauffeur, wagen passagier pas of samenstelling. Om u een voorbeeld te schetsen in welke situatie een tip zou willen en kunnen aanmaken. Stel u heeft een klant en deze klant heeft een moeilijk te vinden adres, dan zou u een tip kunnen aanmaken met de beschrijving hoe bij het adres te komen, deze tip kan vervolgens bij boeken in de rit extra geplaatst worden. zodat deze tekst bij de chauffeur terecht zal komen. Een speciale tip kan gemaakt worden in Extra > Onderhoud > Speciale Tips. Speciale Tips kunnen worden geplaatst bij ritten die handmatig worden ingeboekt, maar ook bij ritten die binnen komen via een externe koppeling.

Speciale Tip aanmaken

Voor het maken van een speciale tip gaat u naar Extra > Onderhoud > Speciale Tips. hier kunt u een tip aanpassen, een nieuwe tip maken, een tip verwijderen, een tip klonen en een gebruikers rapportage melding maken.

Voor het aanmaken van een nieuwe tip kies voor "nieuw", u krijgt onderstaand venster.

Specialetips.png

 • Naam - Hier vult u de naam in van de Speciale Tip die u wilt gaan maken. Zorg er wel voor dat het een unieke naam is en dat deze later ook nog makkelijk terug te zoeken is in geval u deze bijvoorbeeld wilt aanpassen.
 • Tip - In het venster tip zet u de daadwerkelijke tekst die van toepassing is op de tip vb: "Let op aanbellen bij huis! Mijnheer is blind.". Wat u vervolgens ook met een tip zou kunnen doen is er een specifieke tekst in zetten, die in de server staat geregistreerd als "memo" in de server. U zou op deze manier bepaalde ritten een extra attentie waarde geven.

Waar kan ik allemaal tips voor aanmaken

 • Adres - U kunt een tip aanmaken voor een specifiek adres. Stel u brengt altijd klanten naar een bepaald adres en op dat adres moet de chauffeur altijd wachten tot dat de klanten binnen zijn. U kunt in dat geval dat adres plaatsen, het adres zoeken werkt op dezelfde wijze als dat het overal in WinTax werkt u kunt dus direct het adres zoeken, als u een adres wilt zoeken wat niet in de voorkeur staat kunt u deze zoeken middels "F11"& "F12.Het vinkje onder adres "Tip ook tonen bij omvattend adres" betekend als dit aanstaat dat bijvoorbeeld het adres "Groen van Prinsterlaan" omvat wordt door "Meester groen van Prinsterlaan".
 • Chauffeur - U kunt ook een tip aanmaken voor een chauffeur. In dat geval dient u bij het veld chauffeur de betreffende chauffeur te selecteren uit de lijst met chauffeurs. Bijvoorbeeld om een attentie te maken dat bijvoorbeeld een chauffeur geen koffers zou mogen tillen.
 • Wagen - Ook kunt u een tip aanmaken voor een wagen. In dat geval dient u bij het veld wagen de betreffende wagen te selecteren uit de lijst met wagens. Dit zou u bijvoorbeeld kunnen doen als attentie voor een wagen als deze wordt ingezet.
 • Passagiers - Hier kunt u een tip aanmaken voor een passagier. Dus stel u wilt een tip voor als er als passagiersnaam "Janssen" komt te staan, dan dient u de naam Janssen in het passagiers veld te plaatsen, om zo vervolgens altijd een tip te krijgen bij het invoeren van de naam Janssen in het passagiers veld in de rit.Het vinkje onder passagier "Tip ook tonen bij omvattende passagiersnaam" betekend als dit aanstaat dat bijvoorbeeld passagiersnaam "Smit" omvat wordt door "Smit, Dhr." of " Dhr. J.L. Smit".
 • Pas - Hier kunt u een tip aanmaken voor een pasnummer. Dus stel u wilt een tip voor een specifiek pasnummer wat staat op een klant, dan kunt u deze tonen in geval van gebruik van het pasnummer.
 • Samenstelling - Ook kunt u een tip aanmaken voor een samenstelling. In dat geval dient u bij het veld samenstelling de betreffende samenstelling te selecteren uit de lijst met samenstellingen.

Opties

 • Automatisch A&A - Als u bovenstaand heeft geselecteerd op welk niveau u een tip wenst te gebruiken, kunt u vervolgens in stelen dat als de tip wordt gebruikt er een Artikel of Arrangement bij de rit komt te staan. Om een A&A erbij te krijgen vult u in het eerste venster het aantal in en in het tweede venster vult u het Artikel of Arrangement in. Zie onderstaand voorbeeld:

AutomatischA&A voorbeeld 1 water.png

 • Tonen tijdens invoeren rit (F3/F4) - In geval dit vinkje aan staat wordt de tip getoond bij het invoeren (F4) en of wijzigen van een rit (F3).
 • Kopiëren naar extra (F4) - In geval dit vinkje aan staat wordt de tip geplaatst in de extra bij het invoeren van een nieuwe rit (F4).
 • Tonen tijdens invoeren uit lijst (F8) en toevoegen aan samenstelling (CTRL+Shift+F4) - In geval dit vinkje aan staat wordt de tip getoond tijdens het invoeren van een rit dmv F8 en ook wordt deze getoond indien men de samenstelling rit aanmaakt via de toetscombinatie (CTRL+Shift+F4)(Toevoegen aan samenstelling).
 • Kopiëren naar extra (F8/CTRL+Shift+F4) - In geval dit vinkje aan staat wordt de tip in de extra geplaatst tijdens het invoeren van een rit dmv F8 en ook wordt deze in de extra gezet indien men de samenstelling rit aanmaakt via de toetscombinatie (CTRL+Shift+F4)(Toevoegen aan samenstelling).
 • Tonen na toewijzen van de chauffeur - In geval dit vinkje aan staat wordt de tip alleen getoond als de chauffeur aan de rit of samenstelling wordt toegewezen.
 • Tonen bij annuleren rit (F5) - In geval dit vinkje aan staat wordt de tip alleen getoond als de rit geannuleerd wordt.
 • Tonen na kopieren rit (F6)(F7) - In geval dit vinkje aan staat wordt de tip alleen getoond als er een kopie van een rit of een retour rit kopie wordt gemaakt.

Van bovenstaande vinkjes is het ook mogelijk meerdere vinkjes tegelijk te activeren ( dus bijvoorbeeld en tonen en naar de extra kopieren ).