Agenda: Opstarten

Uit WinTax Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

WinTax opstarten

U kunt WinTax opstarten door in het startmenu van Windows Alle programma’s -> WinTax -> WinTax Agenda te kiezen. Als er een snelkoppeling op het bureaublad is geplaatst, kunt u deze ook gebruiken.

Opstarten Snelkoppeling WinTax Agenda.png

Het programma WinTax Agenda wordt gestart. Als eerste verschijnt het inlogvenster:

Inlogscherm WinTax Agenda

Inloggen

In dit venster moeten uw naam en wachtwoord worden ingevuld. Of u in het veld Naam uw achternaam of voornaam moet invoeren, is afhankelijk van hoe het bestand Gebruikers van WinTax is gemaakt. Standaard verschijnt in het veld Naam de naam van de persoon die het laatste ingelogd was in WinTax op de betreffende computer. U kunt op verschillende manieren uw naam in het veld Naam plaatsen.

 • Klik op het pijltje achter het veld Naam om een keuzelijst uit te klappen. Zoek vervolgens uw naam – gebruik eventueel de schuifbalk of de weergegeven pijltjes aan de rechterkant – en selecteer uw naam door hier op te klikken.
 • Typ de eerste letter van uw naam. De eerste naam uit de lijst die begint met de door u ingetypte letter verschijnt in het veld. Als dit nog niet uw naam is, typt u de eerste letter van uw naam totdat uw naam tevoorschijn komt. Typ vervolgens uw wachtwoord en druk op OK om WinTax te starten.

Uw wachtwoord is persoonlijk. Bij de aanmaak en mutatie van ritten vindt een registratie plaats, zodat altijd te achterhalen is, wie een rit heeft ingevoerd of aangepast. Zorg dus altijd dat u onder uw eigen naam in WinTax werkt. Sluit WinTax als u (even) stopt met werken, dit om te voorkomen dat anderen onder uw naam werken en handelingen onder uw naam in het logboek terecht komen.

Nadat de configuratie is geladen, verschijnt WinTax en krijgt u de volgende melding:

Melding 'De verbinding met de hoofdcomputer is tot stand gebracht

De verbinding met de hoofdcomputer is nodig omdat WinTax, zoals eerder vermeld, een server-client applicatie is. Met andere woorden, op de hoofdcomputer staan alle gegevens van WinTax. Collega’s of andere gebruikers kunnen zich aanmelden bij deze server en deze gegevens ook bekijken en aanvullen. Klik op OK of druk op de toets [Enter]

Na het inloggen en verbinding maken wordt de agenda geladen die actief is op de WinTax Server.

Afwijkende agenda laden

Het kan zo zijn dat u een oudere, reeds afgesplitste, agenda nodig heeft om de gegevens hiervan te bekijken. Om een afgesplitste agenda te openen, neemt u de volgende stappen;

 • Kies in de menubalk van WinTax Agenda Bestand -> Openen
  • Indien u dit doet, wordt normaal gesproken de melding weergegeven dat 'Snel laden vanaf de server' wordt uitgeschakeld. Kies 'Ja'.
 • Blader naar de map waar de afgesplitste agenda's staan opgeslagen.
 • Kies het agendabestand dat u wilt openen en klik op Openen. De gekozen agenda wordt geladen.

Na openen krijgt u een melding dat de geladen agenda afwijkt van de agenda die is geladen op de server. Deze melding klopt, dit is tenslotte ook het geval. U krijgt deze waarschuwing, omdat u in de geladen agenda geen gegevens kunt bewerken.

Reguliere agenda laden

Nadat u klaar bent met de afgesplitste agenda en weer wilt terugkeren naar de agenda die momenteel actief is, neemt u de volgende stappen;

 • Kies in de menubalk van WinTax Agenda Bestand -> Datumbereik instellen
 • Voer het gewenste datumbereik in dat u wilt laten. Hierbij is een vereiste om de vanaf datum in te voeren, de t/m datum is niet verplicht.
 • Activeer het vinkje 'Automatisch aanpassen'. Hiermee verzorgt u dat het ingestelde datumbereik "meeloopt" met de huidige datum.
 • Activeer het vinkje 'Snel laden vanuit server agenda' en klik op OK. De agenda wordt geladen vanaf de WinTax Server. Hier kan een korte vertraging optreden, dus hierbij is een klein geduld vereist.

Verbindingsprobleem

Het kan gebeuren dat de computer geen verbinding met de hoofdcomputer kan maken. U kunt bijvoorbeeld deze melding krijgen:

Melding 'De computer op het ingevoerde adres reageert niet

Door op OK te klikken kunt u proberen de verbinding handmatig tot stand te brengen. Het volgende venster verschijnt dan:

Dialoog servernaam

In het veld Naam of adres hoofdcomputer staat de servernaam of het ip-adres van de server. Klik op OK om te proberen een verbinding te krijgen. Ziet u een onjuiste servernaam in het veld Naam of adres hoofdcomputer staan, dan klikt u op Annuleren. Vervolgens opent WinTax. Kies hier Extra, druk vervolgens op de toetsenbord de Ctrl toets, en kies, terwijl u de Ctrl toets ingedrukt houdt, Netwerkverbinding kiezen. U kunt vervolgens de naam of het adres van de hoofdcomputer aanpassen en op OK klikken.