Systeemeisen WinTax

Uit WinTax Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Bij het gebruik van WinTax Agenda met meer dan 3 WinTax cliënts raden wij aan om WinTax Agenda op een server te installeren, waar de WinTax cliënts een directe verbinding mee maken via uw netwerk. U kunt hiervoor uw huidige hardware gebruiken, maar in veel gevallen is het verstandiger uw huidige hardware te vervangen aangezien u anders moet investeren in een besturingssysteem, intern geheugen, eventuele harddisk capaciteit, back-up mogelijkheden en extra installatiekosten.

WinTax server

Hardware

Voor optimaal gebruik van WinTax Agenda op een server raden wij de volgende hardware aan: Een Hewlett Packard server of een soortgelijk A merk (kan een tower of rack zijn) met een quadcore processor, minimaal 4Gb intern geheugen en harde schijven van 72Gb of 146Gb in RAID 1 configuratie (voor data mirroring) van minimaal 10.000 rpm. De RAID controller dient te zijn aangevuld met minimaal 128 Mb Battery Backed Writing Cache (BBWC). Als er gekozen wordt voor een hardwarematige back-up van de gegevens op de server dan raden wij een A merk tapestreamer aan, met een frequente regelmaat van het maken van een back-up. Daarnaast is het mogelijk om een geautomatiseerde online back-up in te stellen, laat u hiervoor informeren welke mogelijkheden Korton hiervoor biedt in de vorm van Korton Online Backup (KOBus). Om problemen met de elektriciteitsvoorziening te voorkomen kan er gekozen worden voor een UPS noodstroomvoorziening, waar minimaal de WinTax server op aangesloten zal worden met eventueel nog een werkstation. De Server dient gekoppeld te zijn aan een werkende internetverbinding, om WinTax Agenda server te kunnen starten i.v.m. de security beveiliging welke middels het internet gecheckt wordt. Dit is essentieel.

Voor optimaal gebruik van WinTax Agenda server op een werkstation (alleen voor WinTax Small) raden wij de volgende hardware aan: Een Hewlett Packard werkstation of een soortgelijk A merk met een duocore of quadcore processor, minimaal 4Gb intern geheugen en een harde schijf van minimaal 80Gb. Het is mogelijk om een geautomatiseerde online back-up in te stellen, laat u hiervoor informeren welke mogelijkheden Korton hiervoor biedt in de vorm van Korton Online Backup (KOBus).

Voor het maken van een backups van WinTax, kunt u als richtlijn kijken in dit document

Software

Op de server waar de WinTax Agenda server op gaat draaien zal minimaal Microsoft Windows 2008 geïnstalleerd moeten zijn of worden, wat ook de Small Business Server of Essential versie mag zijn. WinTax Agenda zal zowel op de 32 bit versie als de 64 bit versie van het besturingssysteem functioneren. Het is aan te raden dit door Korton te laten installeren, om optimaal gebruik te kunnen maken van WinTax Agenda.

Op het werkstation waar de WinTax Agenda server op gaat draaien zal Microsoft Windows 8 of Windows 10 Professional geïnstalleerd moeten zijn of worden. Het is aan te raden dit door Korton te laten installeren, om optimaal gebruik te kunnen maken van WinTax Agenda.

WinTax cliënt(s)

Hardware

Voor optimaal gebruik van de WinTax Cliënts op een werkstation raden wij de volgende hardware aan: De werkstations waar de WinTax cliënt op geïnstalleerd wordt zal minimaal een pentium 4 (single core) van 2 Ghz. moeten zijn, maar aan te raden is een Duo Core processor of gelijksoortig. Dit systeem zal minimaal 2 Gb intern geheugen moeten bevatten, waar 4 Gb aan te raden is. Vanzelfsprekend is dat er genoeg vrije schijfruimte moet zijn om de WinTax cliënt (eventueel met bijbehorend kaartmateriaal en straatnaambestanden) te kunnen installeren, dit is ongeveer 2 Gb.

Software

Aan te bevelen is het gebruik van Microsoft Windows 8 of 10 Professional op de werkstations, omdat deze efficiënt omgaat met het intern geheugen van het werkstation. Maar de WinTax cliënt kan ook geïnstalleerd worden op werkstations met Windows 8 Professional / Enterprise / Ultimate. Het is dus wel van belang dat hier voor de zakelijke versie gekozen wordt, home edities hebben te grote beperkingen voor het gebruik van de WinTax cliënt.  

Thin clients

Het is mogelijk om gebruik te maken van thin clients, in plaats van werkstations. Dit heeft als voordeel dat er lokaal geen informatie opgeslagen kan worden. Er wordt een RDP sessie gestart met de terminal server waar, na het inloggen met eigen gebruikersnaam en wachtwoord, een WinTax cliënt gestart kan worden. Het is in deze configuratie aan te raden een zeer snelle terminal server te gebruiken, waar een maximum van 15 thin clients per terminal server gehanteerd wordt.

Netwerk

Bekabeling, switches, routers

Het aanwezige of te installeren netwerk zal op basis van UTP Cat5e bekabeling zijn, waar het gebruik van professioneel aangelegde kabelgoten met wall outlets aanbevolen wordt. Om het interne en externe netwerkverkeer te sturen en controleren, wordt apparatuur van Cisco en/of 3Com aangeraden.

Open zetten poorten in firewall

Onderstaande poorten zijn de standaard gebruikte poorten welke open dienen te staan. Naast deze poorten kunnen er meerdere poorten open staan, vanwege diverse koppelingen met opdrachtgevers en onderaannemers. Deze overige poorten kunnen verschillen per klant.

 • 2106 (DBIsam)
 • 3050 (Firebird SQL service)
 • 4096 (WinTax Agenda)
 • 4097 (SOAP/FTP plugin)
 • 8099 (DBISAM)
 • 8888 (standaard poort tbv Qim zuil)
 • 9000 (OData feed)
 • 9099 / 9100 (ssl poorten remobjects server tbv Wintax Online Advanced Webserver plugin)
 • 9779 (standaard poort tbv Euphoria datacommunicatie)
 • 13384 (standaard poort Cabman Connect)
 • 81 of 40081 (Afhankelijk van instelling in Wintax Online Advanced Webserver plugin)
 • 82 (ssl poort tbv Wintax Online Advanced Webserver plugin)

Internetverbinding

Externe koppelingen

Om ervoor te zorgen dat eventuele koppelingen met externe partijen functioneren, de WinTax2WinTax cliënt werkzaam zal zijn en om thuiswerken (met remote desktop) op de WinTax server mogelijk te maken is er een stabiele internetverbinding nodig. Belangrijk is een vast IP adres van uw ISP toegewezen te krijgen, veelal is dit binnen een zakelijke verbinding van toepassing.

Dit kan een ADSL of SDSL verbinding zijn, afhankelijk van de benodigde snelheid. In veel gevallen is een ADSL lijn van 8 Mbps downstream en 1 Mbps voldoende, maar omdat er ook veelal andere internettoepassingen gebruikt worden is het aan te raden een persoonlijk advies op te vragen bij Korton, waar Korton Internet Services (KIS) aangeboden wordt. Export mogelijkheden WinTax: In WinTax zitten allerlei export mogelijkheid. Hierdoor is het raadzaam om bijvoorbeeld Microsoft Office 2013 of hoger te installeren. Ook een export naar diverse boekhoudpakketten behoort tot de mogelijkheden. WinTax communicatie met andere softwarepakketen van vervoerders: Indien u wilt communiceren met andere vervoerders zullen er communicatiepoorten moeten worden opengezet (bijv . 40081). Hierna moet deze geforwarded worden naar de WinTax-server. Na het installeren van een advanced webserver plugin, kan er met vervoerders middels internet gecommuniceerd worden (mogelijkerwijs is deze al geïnstalleerd). Er vindt alleen data-uitwisseling plaats dus de vervoerders hebben verder geen toegang tot de server. Wanneer noodzakelijk kunt u IP-filtering toepassen, zodat alleen geautoriseerde vervoerders toegang krijgen tot data-uitwisseling.

WinTax VM omgeving

Indien u WinTax in een VM Ware omgeving wilt aanbieden heeft u de volgende benodigdheden nodig, per WinTax server; minimaal 1 vCPU met 4 Gb Ram en 50 Gb storage, Microsoft Windows Server 2012R2 en een gedegen backup. Daarnaast is het advies om ook Microsoft Office te installeren (zie exportmogelijkheden)

De VM Server dient gekoppeld te zijn aan een werkende internetverbinding, om WinTax Agenda server te kunnen starten i.v.m. de security beveiliging welke middels het internet gecheckt wordt. Dit is essentieel.

Terminal server / Citrix

Wanneer er met een terminal server gewerkt wordt (of een Citrix omgeving), dan kan het voorkomen dat het werken met WinTax als trager ervaren wordt. Dit is vooral te wijten aan het feit dat de beeldschermfrequentie vaak lager staat dan wanneer er direct binnen een netwerk met een WinTax cliënt gewerkt wordt.

Op de remote locatie(s) is het vooral van belang dat er een hoge downstream mogelijk is (ADSL) en op de centrale locatie zal een hoge upstream mogelijk moeten zijn (SDSL). Daarnaast is een hoge Service Level Agreement (SLA) essentieel, om de beschikbaarheid van de internetverbinding te kunnen garanderen. Zelfs een back-up internetverbinding is hier mogelijk. Laat u door Korton adviseren welke snelheden aan te raden zijn voor het gebruik in deze situatie.

Het is belangrijk om te weten dat Korton niet directe ondersteuning biedt voor een Citrix omgeving, maar wel met een terminal server omgeving. Wanneer er toch problemen ontstaan binnen de Citrix omgeving die invloed hebben op WinTax Agenda, dan zal een externe partij ingeschakeld moeten worden om dit op te lossen.